Delhi Police Constable Exam Paper Held on 24-05-2014 (PART -2)

Delhi Police

Constable Exam Paper - 2014 (Held on 24-05-2014)


21. How many types of Emergency have been mentioned in the Constitution of India?

(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four

22. The Company-Auditor prepares his report for the

(a) shareholders
(b) board of Directors
(c) central government
(d) SEBI

23. Ten Degree Channel is. situated between

(a) North and South Andaman
(b) Middle and South Andaman
(c) Little Andaman and Nicobar Islands
(d) Middle Andaman and Nicobar Islands

24.Who wrote the book, 'Gandhi and Stalin'?

(a) Rajmohan Gandhi
(b) Nelson Mandela
(c) Louis Fisher
(d) Martin Luther

25. Which of the following pairs is correct?

(a) Maharashtra-Paradeep
(b) Tamil Nadu-Mangalore
(c) Gujarat-Kandla
(d) Karnataka-Tuticorin

26. Which of the following is not one of the twelve Jyotirlingas of Lord Shiva?

(a) Bhimashankar
(b) Amarnath
(c) Kedarnath
(d) Somnath

27. 'Canter' relates to the animal

(a) tiger
(b) monkey
(c) horses
(d) elephant

28. Music instrument used by Amir Khusro was

(a) sarod
(b) tabla
(c) sitar
(d) flute

29. A lake starts freezing because of cold. It will first freeze

(a) at the bottom
(b) at the middle part
(c) at the top surface
(d) uniformly throughout the water

30. Which of the following is not correctly matched?

(a) Kalpakkam - Tamil Nadu
(b) Rana Pratap Saga - Madhya Pradesh
(c) Narora Uttar Pradesh
(d) Tarapore Maharashtra

31. 'The National Science Day' is celebrated on

(a) February 28
(b) March 8
(c) March 15
(d) March 3

32. The smallest bone in our body is found in our

(a) ear
(b) nose
(c) eye
(d) toe

33. India's Permanent Research Station 'Dakshin Gangotri' is situated in

(a) Great Himalayas
(b) Indian ocean
(c) Antarctica
(d) Arabian sea

34. Which of the following parts of India produces nearly three-fourth of the total quantity of tea?

(a) Northern
(b) Southern
(c) North-Eastern
(d) Western

35. How much per cent (approximately) of human body, is water, by weight?

(a) 66
(b) 33
(c) 50
(d) 55

36. 'Petrology' is the study of

(a) Earth
(b) minerals
(c) rocks
(d) soils

37. Which part of India remained under Portugese control even after August 15, 1947?

(a) Goa
(b) Sikkim
(c) Pondicherry
(d) Andaman and Nicobar Islands

38. Who gave the 'Theory of Gravity'?

(a) Charles Newton
(b) Charles Babbage
(c) Issac Newton
(d) John Adams

39. Year 2009 General Elections were held for which Lok Sabha?

(a) Thirteenth
(b) Fourteenth
(c) Fifteenth
(d) Sixteenth

40. India, in size, is

(a) fifth largest country of the world
(b) sixth largest country of the world
(c) seventh largest country of the world
(d) None of the above


ANSWER KEYS: 21. (c) 22. (b) 23. (d) 24. (c) 25. (c) 26. (a) 27. (c) 28. (c) 29. (c) 30. (b) 31. (a) 32. (a) 33. (c) 34. (c) 35. (a) 36. (c) 37. (a) 38. (c) 39. (c) 40. (c)


Poll

What is your score in SSC CGL Tier-I 2017?
Hindi Exam Papers
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 3 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (मात्रात्मक रूझान)
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 3 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (सामान्य ज्ञान और सामान्य जागरूकता)
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 3 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (सामान्य बुद्धि और तर्क)
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 3 जुलाई 2017 शिफ्ट-2 (मात्रात्मक रूझान)
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 3 जुलाई 2017 शिफ्ट-2 (सामान्य ज्ञान और सामान्य जागरूकता)

Pages