Delhi Police Constable Exam Paper Held on 24-05-2014 (PART -4)

Delhi Police

Constable Exam Paper - 2014 (Held on 24-05-2014)


61. A shopkeeper charges 44% extra than the cost price, from his customer. If the customer paid Rs. 648 for an item, then what was its cost price?

(a) Rs. 575
(b) Rs. 435
(c) Rs. 450
(d) Rs. 515

62. The average age of a woman and her daughter is 21 yr. Also, ratio of their age is consecutively 5 : 1. What would be the ratio of their age, after 5 yr?

(a) 10:3
(b) 5:2
(c) 4 : 1
(d) 3 : 1

63. How much compounded interest would one get on Rs. 1542 at 4% per annum after 2 yr?

(a) Rs. 126
(b) Rs. 130
(c) Rs. 122
(d) Rs. 115

64. If amount of profit earned on selling a pair of shoes at Rs. 2033 happens to be the amount of loss suffered on selling the same pair at f 1063, then what is the cost price of this pair of shoes?

(a) Rs. 1650
(b) Rs. 1548
(c) Rs. 1532
(d) Rs. Cannot be determined

65. Which of the following has fractions in ascending order?

(a) 5/7, 3/5,9/12
(b) 3/5, 5/7, 9/12
(c) 5/7, 9/12, 3/5
(d) 9/12, 5/7, 3/5

66. If 'P' means '+', 'q’ means 'X', 'T' means '+' and 'V' means '-' then 18 P 12 T 4 Q 8 V 10 = ?

(a) 52
(b) 32
(c) 12
(d) 50

67. In a certain code, 'CONTRIBUTOR' is written as 'RTNOCIROTUB'. How is 'PROHIBITION' written in that code?

(a) NOITIBIHORP
(b) IHORPBITION
(c) ITIONBIHOTP
(d) IHORPBNOITI

68. Q says, 'M and T are my brothers'. Q says, 'K is father of T'. Q says, 'R is brother of my father', How is R related to T' s mother?

(a) Brother
(b) Uncle
(c) Husband
(d) None of these

69. If in a code language, 'BACK' is written as '5914', 'KITE' is written as '4876', then 'BEAT' will be Written as

(a) 5697
(b) 5967
(c) 4697
(d) 5687

70. If 'red' is called 'white', 'white' is called 'black', 'black' is called 'yellow', 'yellow' is called green', 'green' is called 'blue' and 'blue' is called 'indigo', then the colour of 'sunflower' will be

(a) Green
(b) Indigo
(c) Yellow
(d) Blue

Directions (Q. Nos. 71-77): These questions are based on the following six numbers

283,347,518,829, 748 and 827

71. If the first and the second digits of each number are interchanged, which number will be the second lowest?

(a) 827
(b) 829
(c) 518
(d) 748

72. If the second and the third digits of each number are interchanged, which number will be the third highest?

(a) 347
(b) 518
(c) 829
(d) 748

73. If the first and the third digits of each number are interchanged, which number will be the third lowest?

(a) 827
(b) 347
(c) 283
(d) 748

74. If 1 is added to the second digit of each number and 1 is subtracted from the third digit of each number and then if the first and the third digits of each number are interchanged, then which number will be the highest?

(a) 518
(b) 748
(c) 827
(d) 829

75. If the first digit of each number replaces the third digit of that number, third digit replaces the second digit and the second digit replaces the first digit, and the numbers, thus formed, are arranged in the ascending order, then which number will be the third?

(a) 518
(b) 827
(c) 829
(d) 347

76. If the first and the third digits of each number are interchanged and 1 is added to the second digit of each number, then which of the following pairs of numbers will have highest total of their numerical value?

(a) 283 and 518
(b) 347 and 748
(c) 283 and 827
(d) 518 and 829

77. If 283 is written as 328, 347 as 734 and so on, then which of the following two numbers will have least difference between them?

(a) 827 and 347
(b) 283 and 748
(c) 748 and 518
(d) 518 and 829

78. Ashok starts walking from point 'P' and goes 5km to the East. Bharat starts from the same point 'P' and goes 5km to the West. Now, Ashok turns left and Bharat turns right, and both stop after going 5km. What is the distance between their respective stoppage points?

(a) 10km
(b) 15km
(c) 5km
(d) Cannot be determined

Directions (Q. Nos. 79-83) These questions are based on the following arrangements of symbols, letters and numbers

1 % B 7 @ 4 D G 2 1 9 A
K 6 # E 3 ! U C 8 Z $ 5

Please study them carefully and reply the questions.

79. How many symbols are there in the arrangement, each of which is immediately preceded by a number but not immediately followed by a letter?

(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three

80. If all the symbols are removed from the arrangement, then which of the following will be the eight element from the right end?

(a) E
(b) K
(c) I
(d) 6


ANSWER KEYS: 61. (c) 62. (a) 63. (a) 64. (b) 65. (b) 66. (b) 67. (d) 68. (d) 69. (a) 70. (a) 71. (a) 72. (d) 73. (b) 74. (d) 75. (c) 76. (d) 77. (c) 78. (a) 79. (b) 80. (d)