Delhi Police Constable Exam Paper Held on 24-05-2014 (PART -5)

Delhi Police

Constable Exam Paper - 2014 (Held on 24-05-2014)


81. If order of all the elements in the arrangement is reversed, then which of the following will be the fifth element to the left of the eighteenth from the left end?

(a) K
(b) 6
(c) 9
(d) None of these

82. Which of the following is the fourth element to the left of thirteenth from the left end?

(a) 2
(b) E
(c) G
(d) 3

83. Three of the following four are alike in a certain way with regard to their position in the arrangement and so, form a group. Which is the one that does not belong to that group?

(a) 4G@
(b) !U3
(c) 9KI
(d) 74B

84. If 'football' is called 'cricket', 'cricket' is called 'basketball', 'basketball' is called 'badminton', 'badminton' is called 'volleyball', 'volleyball' is called 'hockey' and 'hockey' is caned 'golf, then which of the following is not played with ball?

(a) Volleyball
(b) Basketball
(c) Hockey
(d) Badminton

Directions (Q. Nos. 85 and 86) These questions based on following information

(i) 'A× B' means 'A, is B's mother'.
(ii) 'A+ B' means 'A, is B's brother'.
(iii) 'A+ B' means 'A , is B's son'.
(iv) 'A- B' means 'A, is B's wife'.

85. What is the relation of F, with J, in 'J - T = K+ F'?

(a) Daughter-in-law
(b) Daughter
(c) Mother-in-law
(d) Cannot be determined

86. What is the relation of R, with D, in 'Rx H+ D'?

(a) Mother
(b) Uncle
(c) Wife
(d) Cannot be determined

Directions (Q. Nos. 87-89) These questions are b on following information

(i) 'P × Q' means 'p, is Q's brother'.
(ii) 'P + Q' means 'p, is Q's sister'.
(iii) 'P + Q' means 'p, is Q's mother'.
(iv) 'P - Q' means 'p, is Q's father'.

87. Which of the following means 'M, is R's nephew?

(a) M × T + J + R
(b) R × K - M x T
(c) R × K - M
(d) R × K + M × T

88. Which of the following means 'D, is T's maternal uncle ?

(a) D × J + T
(b) D × J - T
(c) D + J + T (d) D + J - T

89. Which of the following means 'R is B's grand daughter?

(a) R + M + K - B
(b) K + M + R - B
(c) B - T + R + D
(d) B - T + R

Directions (Q Nos. 90-94): In each of these question the numbers given in each row follow some rule. Select the missing number as per the rule out of the alternatives given below.

90. 6      11    (25)
      8       6     (16)
    12       5      (?)

(a) 10
(b) 12
(c) 16
(d) 18

91. 51       (11)     61
     64        (30)     32
     35        (?)       43

(a) 25
(b) 37
(c) 32
(d) 27

92. 3      (19)    5
     5       (39)    7
     9       (?)      5

(a) 54
(b) 50
(c) 45
(d) 49

93. (2)    4     14
      (3)    5      2
      (?)    6     32

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

94. 354      (464)        547
      615       (?)          718
     912       (74)         619

(a) 534
(b) 545
(c) 456
(d) 345

Directions (95-97) In each of the questions four groups of letters are given, of which three are alike in some way and the one is different. Choose the old one out.

95. Choose the odd one out

(a) R E A P
(b) R A R E
(c) T O R E
(d) T E A R

96. Choose the odd one out

(a) S T U T T E R
(b) R E S U R R E C T
(c) C U N N I N G
(d) S U C C E E D

97. Choose the odd one out

(a) K M L
(b) F H G
(c) T V U
(d) P N O

Directions (98-100) There are four words. Three of them are similar in some respects while the one is different. Choose the one which is different.

98. Choose teh one which is different

(a) uranium
(b) plutonium
(c) radium
(d) helium

99. Choose teh one which is different

(a) March
(b) May
(c) August
(d) November

100.Choose teh one which is different

(a) wise
(b) traitor
(c) intelligent
(d) honest


ANSWER KEYS: 81. (d) 82. (a) 83. (b) 84. (a) 85. (d) 86. (c) 87. (b) 88. (a) 89. (c) 90. (c) 91. (d) 92. (d) 93. (d) 94. (b) 95. (b) 96. (d) 97. (d) 98. (d) 99. (d) 100. (b)


Poll

What is your score in SSC CGL Tier-I 2017?
Hindi Exam Papers
परीक्षा पेपर: एसएससी सीएचएसएल (टियर -1) परीक्षा 22 जनवरी 2017 सुबह की पाली (मात्रात्मक रूझान)
GK in Hindi: प्रतियोगी परीक्षाओं के लिये सामान्य ज्ञान प्रश्नोत्तरी
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (तर्क शक्ति परिक्षण)
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (परिमाणात्मक अभिरुचि)
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (सामान्य ज्ञान)

Pages