English Subject Practice Sets for SSC CGL Tier-1 : 2018 (SET - 2)

English Subject Practice Sets for SSC CGL Tier-1 : 2018

(SET - 2)


Directions (1-5): In each of the following questions, find out which part of the sentence has an error. If there is no mistake, the answer is ‘No error’.

Q1. They found themselves in competition (A)/ with men who were as good (B)/ if not better than themselves. (C)/ No error. (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Ans.(b)

Q2. Luckily, the prisoner agreed to accompany the stranger (A)/ and they slowly made their (B)/ way down to the bottom of the cliff. (C)/ No error.(D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Ans.(c)

Q3. It rained for five hours on a stretch (A)/ and the town was under (B)/ knee deep water. (C)/ No error. (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Ans.(a)

Q4. He cannot dare to go (A)/ to that place without (B)/ my prior permission. (C)/ No error.(D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Ans.(a)

Q5. The belief that this would reduce the (A)/ area of total income rests on arguments (B)/ which are unsatisfactory. (C)/ No error. (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Ans.(c)

Q6. In the question, four words are given in each question, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.
(a) disipate
(b) annonymous
(c) aneurysm
(d) carcas
Ans.(c)

Q7. Direction: In the following question groups of four words are given. In each group, one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word
(a) circuiteous
(b) clairvoyant
(c) chivelery
(d) cavalcad
Ans.(b)

Q8. In the following question, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.
DELIRIOUS
(a) delicious
(b) pleasing
(c) desperate
(d) excited
Ans.(d)

Q9. In the following question, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.
SINUOUS
(a) Serene
(b) Straight
(c) Transparent
(d) Serpentine
Ans.(d)

Q10. In the following question, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the opposite meaning of the given word.
EVANESCENT
(a) imminent
(b) permanent
(c) pervasive
(d) immanent
Ans.(b)

Q11. In the following question, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the opposite meaning of the given word.
Transience
(a) slow
(b) eternity
(c) shallow
(d) rest
Ans.(b)

Directions (12-14): Fill in the blanks with appropriate word to form a meaningful sentence.
Q12. I’d been having _______ with my laptop and it finally ____ out at the weekend.
(a) problem, left
(b) trouble, gave
(c) hitch, crushed
(d) peace, worked
Ans.(b)

Q13. The construction of the bypass went _______ despite the _______ from the environmentalists.
(a) ahead, protests
(b) smooth, approval
(c) critical, demurral
(d) forward, benefits
Ans.(a)

Q14. Two armed men _______ the bank in High Street this morning and ______ with $ 85,000.
(a) left, robbed
(b) robbed, looted
(c) held up, got away
(d) chased, played
Ans.(c)

Directions (15-17): In the following Questions, a phrase has been highlighted in bold. Out of the four options, select grammatically correct phrase which can replace the bold part.

Q15. 'We had a whale of a time at the party.'
(a) terrible time
(b) a song and dance sequence
(c) to enjoy oneself very much
(d) a secret meeting
Ans.(c)

Q16. 'The head always has to have a whipping boy in his class no matter who the actual notorious one is.'
(a) a smart boy
(b) a faithful boy
(c) someone bold enough to stand up for himself
(d) someone punished for the faults of others
Ans.(d)

Q17. The situation in Haiti was getting hotter by the minute.
(a) increasing in temperature
(b) improving rapidly
(c) deteriorating rapidly
(d) growing in importance
Ans.(d)

Directions (18-20): In the following Questions, a part of the sentence is highlighted in bold. Out of the given options, find grammatically correct option. If the bold part is correct, then select option with "no improvement".

Q18. He does not laugh, nor he smiles.
(a) nor he does smile
(b) No Improvement
(c) Neither he does smile
(d) nor does he smile
Ans.(d)

Q19. I took some grapes for my mother when she was in hospital.
(a) I bring some grapes for my mother
(b) No Improvement
(c) I took for my mother some grapes
(d) I brought some grapes for my mother
Ans.(d)

Q20. Obviously he isn’t cut up to be, good teacher.
(a) cut out
(b) cut in
(c) cut for
(d) No improvement
Ans.(a)

Directions (21-25): In the following passage, you have one brief passage with 5 questions following the passage. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.
Every profession or, trade, every art and every science has its technical vocabulary, the function of which is partly to designate things or processes which have no names in ordinary English and partly to secure greater exactness in nomenclature. Special dialects or jargons are necessary in technical discussion of any kind. Being universally understood by the devotees of the particular science or art, they have the precision of a mathematical formula. Besides, they save time, for it is much more economical to name a process than to describe it. Thousands of these technical terms are very property included in every large dictionary, yet, as a whole, they are rather on the outskirts of the English language than actually within its borders. Different occupations, however, differ widely in the character of their special vocabularies. In trades and handicrafts and other vocations like farming and fishing hat have occupied great numbers of men from remote times, the technical vocabulary is very old. An average man now uses these in his own vocabulary. The special dialects of law, medicine, divinity and philosophy have become familiar to cultivated persons.

Q21. Special words used in technical discussion
(a) may become part of common speech
(b) never last long
(c) should resemble mathematical formula
(d) should be candied to scientific fields
Ans.(a)

Q22. The writer of this article is
(a) a scientist
(b) a politician
(c) a linguist
(d) a businessman
Ans.(c)

Q23. This passage is primarily concerned with
(a) Various occupations and profession
(b) Technical terminology
(c) Scientific undertakings
(d) a new language
Ans.(b)

Q24. It is true that
(a) various professions and occupation often interchange words
(b) there is always a non-technical word that may be substituted for the technical word
(c) the average man now uses what was once technical language not meant for him
(d) everyone is interested in scientific findings
Ans.(c)

Q25. In recent years, there has been a marked increase in the number of technical terms in the nomenclature of
(a) Farming
(b) Fishing
(c) Sports
(d) Government
Ans.(d)