Exam Paper SSC CAPFs, SI in Delhi Police, ASI in CISF Held on : 11-­06-­2016 (Morning Shift)

SSC CAPFs, SI in Delhi Police, ASI in CISF Exam Paper - 2016


Question 1. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

ADEQUATION

Options:

a) ANTIQUED
b) TIDEATION
c) EQUATION
d) AQUATONE

Correct Answer: TIDEATION

Question 2. Select the related letter from the given alternatives.

YAC : CEG :: NOQ : ?

Options:

a) RSU
b) RUS
c) STV
d) SVT

Correct Answer: RSU

Question 3. If PULL is coded as 61 and LIFT is coded as 47, then how is PUSH coded?

Options:

a) 62
b) 63
c) 64
d) 65

Correct Answer: 64

Question 4. In the following question, two statements are given, followed by two conclusions. You have to consider the statements to be true even if they seem to be
at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follow from the given statements.

Statements:

Some books are pages.
All pages are covers.

Conclusions:

I. Some books are covers.
II. No page is cover.

Options:

a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either conclusion I or conclusion II follows
d) Neither conclusion I nor conclusion II follows

Correct Answer: Only conclusion I follows

Question 5. In the following question, a series is given in which one or more alphabet is missing. Choose the correct alternative from the given options.

ADC, EHG, ILK, ?

Options:

a) MNO
b) MPO
c) MON
d) MPQ

Correct Answer: MPO

Question 6. In the following question, a series is given in which one alphabet is missing. Choose the correct alternative from the given options.

DQ, GT, JW, ?

Options:

a) LY
b) AN
c) Kx
d) MZ

Correct Answer: MZ

Question 7. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

CORRESPONDENCE

Options:

a) PRECENSOR
b) CONDENSER
c) SCRUOPED
d) NECROSED

Correct Answer: SCRUOPED

Question 8. Rupam walked 3 km towards south, took a right turn and walked another 6 km. Then he took a left turn and walked 5 km. At what distance is he now from the starting?

Options:

a) 8 km
b) 9 km
c) 10 km
d) 14 km

Correct Answer: 10 km

Question 9. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I and Matrix II are numbered as given. A letter from these matrices can be represented by its row and next by its column, R can be represented by 60, 00 and S can be represented by 63, 64, etc. Similarly, you have to identify the set for the word EARN given in the question.

Options:

a) 93, 83, 00, 40
b) 72, 84, 43, 24
c) 93, 53, 22, 40
d) 72, 84, 21, 24

Correct Answer: 72, 84, 43, 24

Question 10. Select the odd word from the given alternatives.

Options:

a) Jaipur
b) Manipur
c) Raipur
d) Dispur

Correct Answer: Manipur

Question 11. In the following question, from the given answer figures, select the one which is embedded in the question figure.

Question 12. In the following question, a series is given in which one number is missing. Choose the correct alternative from the given options.
1, 2, 3, 6, 12, ?

Options:

a) 17
b) 21
c) 24
d) 26

Correct Answer: 24

Question 13. Which of the following Venn diagrams represents the given information?

Sea, Fish, Boat

Question 14. In the following question, which answer figure will complete the pattern in the question figure?

Question 15. Select the related letter from the given alternatives.

IJK: IKN :: PQR : ?

Options:

a) PQU
b) PCR
c) PRQ
d) PRU

Correct Answer: PRU

Question 16. Select the related word from the given alternatives.

Ganga: River :: Atlantic : ?

Options:

a) Sea
b) River
c) Ocean
d) Bay

Correct Answer: Ocean

Question 17. Select the odd word from the given alternatives.

Options:

a) Eyes
b) Nose
c) Lungs
d) Skin

Correct Answer: Lungs

Question 18. The set of alphabet below follows a particular pattern. Which option does not follow the pattern?

Alphabet set: AX, CU, ER, GO, ?

Options:

a) IK
b) IN
c) IM
d) IL

Correct Answer: IL

Question 19. In the following question, a series is given in which one alphabet/number is missing. Choose the correct alternative from the given options.

D3F5, H7J9, L11N13, ?

Options:

a) O15Q17
b) O14Q16
c) P15R17
d) P14R16

Correct Answer: P15R17

Question 20. In the following question, a series is given in which one word is missing. Choose the correct alternative from the given options.

Red, Orange, Yellow, Green, ?

Options:

a) Purple
b) Black
c) Pink
d) Blue

Correct Answer: Blue

Question 21. Introducing a boy, Rama said, "His sister's father is the only grandson of my grandfather". How is Rama related to the boy?

Options:

a) Sister
b) Aunt
c) Daughter
d) Mother

Correct Answer: Aunt

Question 22. If the day before yesterday was Friday, when will Wednesday be?

Options:

a) Day after tomorrow
b) Tomorrow
c) Two days after today
d) Two days after tomorrow

Correct Answer: Two days after tomorrow

Question 23. Which of the following Venn diagrams represents the given information?

Rational Numbers, Integers, Irrational NumbersOptions:


Question 24. A man was 40 years old when his first daughter was born. His wife was 46 years old when their daughter attained the age of 5. What is the difference between the age of the man and his wife?

Options:

a) 3 years
b) 1 year
c) 2 years
d) 0 years

Correct Answer: 1 year

Question 25. In the following question, if a mirror is placed at the line MN, then which of the answer figures is the right mirror image of the given figure?

Correct Answer:


Question 26. Select the odd letters from the given alternatives.

Options:

a) JACP
b) BLOV
c) FPIN
d) NEPO

Correct Answer: NEPO

Question 27. Select the odd letters from the given alternatives.

Options:

a) KU
b) EP
c) IS
d) AK

Correct Answer: EP

Question 28. In the following question, two statements are given, followed by two conclusions. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follow from the given statements.

Statements:

No kiwi is bird.
All birds are parrots.

Conclusions:

I. All parrots are kiwis.
II. All parrots are birds.

Options:

a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either conclusion I or conclusion II follows
d) Neither conclusion I nor conclusion II follows

Correct Answer: Neither conclusion I nor conclusion II follows

Question 29. Complete the series 88, 74, 59, 43, 26, ?

Options:

a) 16
b) 12
c) 8
d) 10

Correct Answer: 8

Question 30. Three friends 'A', 'B', and 'C' of different ages and height stand in a queue for the photograph. The photographer asks the youngest to stand to the right of 'A'. The tallest stands in the extreme left. 'B' does not stand in the centre and he is not the youngest. 'C' is not in the centre too. All are facing the photographer. No person stands in the same order in terms of both age and height in the queue. Now, who is the oldest?

Options:

a) A
b) B
c) C
d) Cannot be determined

Correct Answer: A

Question 31. A man goes 10 km westward, then turns right and proceeds 4 km, then travels 10 km towards left, then travels 6 km towards left and finally goes 4 km northward. Calculate his distance from his initial place in the horizontal direction.

Options:

a) 20 km
b) 22 km
c) 23 km
d) 25 km

Correct Answer: 20 km

Question 32. Select the odd number from the given alternatives.

Options:

a) 80­50
b) 21­24
c) 32­28
d) 40­35

Correct Answer: 80­50

Question 33. A piece of paper is folded and cut as shown in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened?

Options:

a)

Question 34. If '+' stands for multiplication, '­' stands for division, '÷' stands for addition, and 'x' stands for subtraction, then evaluate: 45 ­ 5 + 9 ÷ 2 x 3:

Options:

a) 64
b) 80
c) 79
d) 69

Correct Answer: 80

Question 35. In the following question, from the given answer figures, select the one which is embedded in the question figure.


Question 36. In the following question, a series is given in which one number is missing. Choose the correct alternative from the given options.

54, 115, 206, ?

Options:

a) 327
b) 323
c) 319
d) 349

Correct Answer: 327

Question 37. Which of the following Venn diagrams represents the given information?

Water, Fish, Tortoise


Correct Answer:

Question 38. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and in Matrix II they are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented by its row and next by its column, R can be represented by 65, 76 and S can be represented by 11, 22 etc.
Similarly, you have to identify the set for the word REDROOTS given in the question.

Options:

a) 65,99,04,23,12,79,95,00
b) 65,99,04,23,41,79,66,00
c) 23,55,10,98,02,96,89,33
d) 23,55,31,98,02,96,89,33

Correct Answer: 23,55,10,98,02,96,89,33

Question 39. Fill in the correct mathematical operators in place of * in the given equation to form a correct mathematical equation. 17*2*4*16*8*32:

Options:

a) x, ­, +, ÷, =
b) x, ÷, +, ­, =
c) x, ÷, ­,+, =
d) x, +, ­, ÷, =

Correct Answer: x, ­, +, ÷, =

Question 40. In the following question, which answer figure will complete the pattern in the question figure?


Question 41. In the following question, if a mirror is placed at the line MN, then which of the answer figures is the right mirror image of the given figure?

Question 42. Select the related word from the given alternatives.

Cool : Frigid :: Large : ?

Options:

a) Cramped
b) Colossal
c) Miniscule
d) Trivial

Correct Answer: Colossal

Question 43. A piece of paper is folded and cut as shown in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened?


Question 44. Which of the following polymer is used in insulating parts of electrical components?

Options:

a) Orlon
b) Bakelite
c) Teflon
d) Zylon

Correct Answer: Bakelite

Question 45. The largest number of Tiger Reserves are located in:

Options:

a) Madhya Pradesh
b) Uttarakhand
c) Assam
d) Andhra Pradesh

Correct Answer: Madhya Pradesh

Question 46. In which year did the first amendment of Indian Constitution take place?

Options:

a) 1951
b) 1950
c) 1948
d) 1949

Correct Answer: 1951

Question 47. If Navratna is for Akbar, then Ashtapradhan is for:

Options:

a) Shivaji
b) Maharana Pratap
c) Chandragupta I
d) Ranjit Singh

Correct Answer: Shivaji

Question 48. Which of the following civilizations is known to be one of the oldest civilization in the world?

Options:

a) Mesopotamian Civilization
b) Egyptian Civilization
c) Harappan Civilization
d) Chinese Civilization

Correct Answer: Mesopotamian Civilization

Question 49. Which of the following event in 1976 was an outcome of "Simla Agreement" between India and Pakistan?

Options:

a) End of Indo­Pak war over Kashmir.
b) Halt in production of nuclear weapon
c) Aries wars condition in both the countries
d) Aries conflicts in trade and mutual benefits between both the countries

Correct Answer: Aries conflicts in trade and mutual benefits between both the countries

Question 50. Which of the following is a Greenhouse Gas (GHG)?

Options:

a) Methane
b) Oxygen
c) Carbon Monoxide
d) Sulphur dioxide

Correct Answer: Methane

Question 51. A prokaryotic cell does not have which of the following?

Options:

a) Ribosomes
b) Cell membrane
c) Nucleus
d) DNA

Correct Answer: Nucleus

Question 52. Which one of the following is also called as milk sugar?

Options:

a) Glucose
b) Fructose
c) Maltose
d) Lactose

Correct Answer: Lactose

Question 53. In which region is Terrace farming done?

Options:

a) Dry regions
b) Slope of hills
c) Mountain tops
d) Rooftops

Correct Answer: Dry regions

Question 54. Which of the following countries is the highest per capita emitter of carbon dioxide in the world?

Options:

a) Saudi Arabia
b) Qatar
c) US
d) India

Correct Answer: Qatar

Question 55. Which of the following is a particle of matter with the same mass as an electron but of positive charge?

Options:

a) Positron
b) Proton
c) Neutron
d) Beta particle

Correct Answer: Positron

Question 56. In which pact, warm relations were established between "Garam dal"and "Naram dal", the two groups of the Indian National Congress?

Options:

a) Gandhi­Irwin Pact
b) Lucknow Pact
c) Karachi agreement
d) Lahore declaration

Correct Answer: Lucknow Pact

Question 57. What will be the effect on inferior commodities when income of the consumer rises?

Options:

a) Negative effect
b) Positive effect
c) No effect
d) First increase then decrease

Correct Answer: Negative effect

Question 58. Founded in the year 1886 by a pharmacist named John Pemberton, this product is the second most widely understood term in the world after "OK". What is its name?

Options:

a) Aspirin
b) ENO
c) Coca­Cola
d) Pepsi

Correct Answer: Coca­Cola

Question 59. Which state was formed after the amendment of articles 239A and 240?

Options:

a) Arunachal Pradesh
b) Uttrakhand
c) Sikkim
d) Chhattisgarh

Correct Answer: Arunachal Pradesh

Question 60. If Hwang Ho is the sorrow of china which river is sorrow of Bihar?

Options:

a) Damodar river
b) Koshi River
c) Yamuna river
d) Ravi river

Correct Answer: Koshi River

Question 61. Name the body which was established to provide safety and security of SCs' and STs' social, economic, cultural and educational concerns after an amendment in the Indian constitution?

Options:

a) Law Commission of India
b) National Commission for SC and ST
c) Special officer for Linguistic Minorities
d) Central Vigilance Commission

Correct Answer: National Commission for SC and ST

Question 62. Which of the following is an exception to the law of demand?

Options:

a) Public goods
b) Basic or necessary goods
c) Club goods
d) Common­pool resources

Correct Answer: Basic or necessary goods

Question 63. The exchange of nutrients takes place through:

Options:

a) Chemical cycle
b) Geological cycle
c) Biogeochemical cycle
d) Water cycle

Correct Answer: Water cycle

Question 64. Cell recognition and cell binding is the function of which of the following saccharides polymer?

Options:

a) Oligosaccharides
b) Disaccharides
c) Polysaccharides
d) Quansaccharides

Correct Answer: Oligosaccharides

Question 65. Which Indian city is also known as Manchester of India?

Options:

a) Guwahati
b) Coimbatore
c) Chennai
d) Ahmedabad

Correct Answer: Ahmedabad

Question 66. Which among the following city was given as guru dakshina by Pandavas to Guru Dronacharya?

Options:

a) Rawalpindi
b) Nainital
c) Hastinapur
d) Gurgaon

Correct Answer: Gurgaon

Question 67. Name the famous personality of India who wrote "Malavikagnimitram" and he is also considered the "Shakespeare of India"?

Options:

a) Bharavi
b) Kalidasa
c) Vyasa
d) Harsha

Correct Answer: Kalidasa

Question 68. Which of the following countries have formed an association (BRICS) of five major emerging national economies?

Options:

a) Brazil, Russia, India, China, South Africa
b) Brussels, Russia, India, Chile, South Africa
c) Brussels, Russia, India, Chile, Switzerland
d) Brazil, Romania, India, China, Switzerland

Correct Answer: Brazil, Russia, India, China, South Africa

Question 69. A conical tent is to be built 4 m in diameter and a slant height of 5.6 m. What will be the cost of canvas required to build this tent at the rate of Rs. 3.2 per square metre?

Options:

a) Rs. 112.64
b) Rs. 110
c) Rs. 114.4
d) Rs. 108.3

Correct Answer: Rs. 112.64

Question 70. If in a three­digit number the last two digits' places are interchanged, a new number is formed which is greater than the original number by 45. What is the difference between the last two digits of that number?

Options:

a) 9
b) 8
c) 6
d) 5

Correct Answer: 5

Question 71. A steel cylinder of radius 3.5 cm and height 7 cm is melted to form bearings of radius 1 cm and thickness 8.75 mm. How many such bearings can be made?

Options:

a) 55
b) 47
c) 36
d) 98

Correct Answer: 98

Question 72. The cliff of a mountain is 180 m high, and the angles of depression of two ships on the either side of cliff are 30° and 60°. What is the distance between the two ships?

Options:

a) 400 m
b) 400√3 m
c) 415.68 m
d) 398.6 m

Correct Answer: 415.68 m

Question 73. Ramesh borrowed a sum at 5 per annum simple interest from Rahul. He returns the amount after 5years. Rahul returns 2 % of the total amount received. How much did Ramesh borrowed if he received Rs. 5?

Options:

a) Rs. 250
b) Rs. 200
c) Rs. 150
d) Rs. 175

Correct Answer: Rs. 200

Question 74. Study the following graph carefully and answer the question given below.

The graph gives the three types of mobile phones manufactured by a company over the years.


In which of the following years, the percentage production of type Y to Z type mobile phones is the maximum?

Options:

a) 2008
b) 2010
c) 2011
d) 2012

Correct Answer: 2010

Question 75. Study the following graph carefully and answer the question given below.

The graph gives the three types of mobile phones manufactured by a company over the years.

The total number of all the three types of mobiles manufactured was least in which of the following years?

Options:

a) 2011
b) 2008
c) 2010
d) 2012

Correct Answer: 2010

Question 76. A trader purchased a gift box for Rs.150. What should be the marked price on the gift box so that after allowing a discount of 10%, he makes a profit of 10%?

Options:

a) Rs. 180
b) Rs. 183.3
c) Rs. 186.6
d) Rs. 190

Correct Answer: Rs. 183.3

Question 77. Two mobile phones are sold at Rs.6000 each. The first mobile is sold at 20 % profit and the other one at 25 % loss. What is the percentage of loss or profit incurred during the deal?

Options:

a) 7.7 % loss
b) 8.3 % loss
c) 9 % loss
d) 2 % profit

Correct Answer: 7.7 % loss

Options:

a) ­1
b) 2
c) 1
d) 0

Correct Answer: 1

Question 79. A number when divided by 729 gives a remainder of 56. What will we get as remainder if the same number is divided by 27?

Options:

a) 4
b) 2
c) 0
d) 1

Correct Answer: 2

Question 80. A man sells a bicycle at marked price which is 30% higher than the cost price. If he gives some discount and sells it at Rs.150 less than the marked price, he would still gain 20%. What is the percentage of discount offered?

Options:

a) 12%
b) 15%
c) 10%
d) 18%

Correct Answer: 10%

Question 81. Study the following graph carefully and answer the question given below.
The graph gives the three types of mobile phones manufactured by a company over the years.


What is the percentage drop in the number of Z type mobiles manufactured from 2009 to 2010?

Options:

a) 25%
b) 50%
c) 33.3%
d) 30%

Correct Answer: 33.3%

Options:

a) 0
b) 1
c) 2
d) ­1

Correct Answer: 1

Question 83. In the pentagon A, B, C, D, E AB=AE=12, CD=DE=3 and BC=6. Which of the following can be the value(s) of the ∠BAE?

Options:

a) 45°
b) 60°
c) 90°
d) All of these

Correct Answer: 45°

Question 84. A cylindrical tank of radius 5.6 m and depth of 'h' m is built by digging out earth. The sand taken out is spread all around the tank to form a circular embankment to a width of 7m. What is the depth of the tank if the height of the embankment is 1.97m?

Options:

a) 4.2 m
b) 7 m
c) 8 m
d) 6.7 m

Correct Answer: 8 m

Question 85. What will be the value of x3 + y+z3­ 3xyz when x+ y + z= 9 and x2 + y2 + z2= 31?

Options:

a) 27
b) 3
c) 54
d) 9

Correct Answer: 54

Question 86. Find the value of [2x 3n+ 4­ 9x 3n] / 3n+2

Options:

a) 18
b) 3
c) 1
d) 17

Correct Answer: 17

Question 87. A vegetable seller sells his vegetables at 20% profit. At the same time he uses false weights, which is 10% less than the actual weight. What will be his total gain percentage?

Options:

Question 88. Four words are given, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.

Options:

a) Lucious
b) Luscious
c) Lucsious
d) Luscioucs

Correct Answer: Luscious

Question 89. Choose the word opposite in meaning to the given word.

Wholly

Options:

a) Exclusively
b) Absolutely
c) Partially
d) Unconditionally

Correct Answer: Partially

Question 90. Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

Sentinel

Options:

a) Professor
b) Custodian
c) Principal
d) Sibling

Correct Answer: Custodian

Question 91. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

Something that is full and clearly expressed

Options:

a) Explicit
b) Implicit
c) Intricate
d) Vague

Correct Answer: Explicit

Question 92. In the following Five Questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase underlined. Choose the alternative which best expresses the meaning of Idiom/Phrase.

Pound the Pavement

Options:

a) Hunt for a job on the streets
b) Take a walk on the streets
c) Smash the streets
d) Dance on the streets

Correct Answer: Hunt for a job on the streets

Question 93. In the following question, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is required, choose "No Improvement" option.

The CEO made it very clear in the annual meeting that the only criteria to promote an employee would be his performance and nothing else.

Options:

a) sole criteria
b) sole criterion
c) only criterion
d) No improvement

Correct Answer: only criterion

Question 94. Four words are given, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.

Options:

a) Guerrilla
b) Dependense
c) Accordonce
d) Maliscious

Correct Answer: Guerrilla

Question 95. Choose the word opposite in meaning to the given word.

Rudimentary

Options:

a) Fundamental
b) Advanced
c) Important
d) Secondary

Correct Answer: Advanced

Question 96. Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

Swindle

Options:

a) Demarcate
b) Tame
c) Restrict
d) Fraud

Correct Answer: Fraud

Question 97. Choose the word opposite in meaning to the given word.

Obsolete

Options:

a) Modern
b) Contemporary
c) Up to date
d) Out of date

Correct Answer: Up to date

Question 98. In the following question, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out of which part of a sentence has an error and choose corresponding to the appropriate option. If a sentence is free from error choose corresponding to 'No Error'.

It was very unfortunate of him to have lost the battle.

Options:

a) It has been
b) very unfortunate
c) him to have
d) No error

Correct Answer: No error

Question 99. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

The study of humans, past and present

Options:

a) Primatology
b) Humanism
c) Anthropology
d) Ornithology

Correct Answer: Anthropology

Question 100. In the following question, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out of which part of a sentence has an error and choose corresponding to the appropriate option. If a sentence is free from error choose corresponding to 'No Error'.

You have received more than you bargained at.

Options:

a) You have
b) more than
c) you bargained at
d) No error

Correct Answer: you bargained at

Question 101. In the following question, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is required, choose "No Improvement" option.

It's a great movie. You might go and see it. You'll really like it.

Options:

a) should go
b) could go
c) would go
d) No improvement

Correct Answer: should go

Question 102. Sentences given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested. Choose the correct alternative out of the four.

The courtier swore ___________ to king before his trial for execution.

Options:

a) Fidelity
b) Observance
c) Conformity
d) Devotion

Correct Answer: Fidelity

Question 103. Sentences given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested. Choose the correct alternative out of the four.

The strategies laid down by the new management are ______________the overall culture of the organization.

Options:

a) Ameliorating
b) Civilizing
c) Enlightening
d) Edifying

Correct Answer: Ameliorating

Question 104. Choose the word opposite in meaning to the given word.

Sustain

Options:

a) Harm
b) Detain
c) Quit
d) Halt

Correct Answer: Quit

Question 105. In the following Five Questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase underlined. Choose the alternative which best expresses the meaning of Idiom/Phrase.

To stick to one's guns

Options:

a) To be faithful to your parents
b) To be faithful to one's self
c) To be faithful to a cause
d) To be faithful to a friend

Correct Answer: To be faithful to a cause

Question 106. Sentences given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested. Choose the correct alternative out of the four.

Kiran looked at Esha, astonished by her _______ words.

Options:

a) Callous
b) Oscillating
c) Panoramic
d) Impervious

Correct Answer: Callous

Question 107. Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

Obstinate

Options:

a) Stubborn
b) Docile
c) Lavish
d) Mordant

Correct Answer: Stubborn

Question 108. In the following question, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence.
Choose the correct alternative. In case no improvement is required, choose "No Improvement" option.

The customer complains to the representative and informed him that none of the holiday packages falls within his budget.

Options:

a) complained to
b) complaint to
c) complained
d) No improvement

Correct Answer: complained to

Question 109. Sentences given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested. Choose the correct alternative out of the four.

She should let go of the _________of the past.

Options:

a) fantasies
b) hurdles
c) sorrows
d) phase

Correct Answer: sorrows

Question 110. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

One who has an over exaggerated feeling of being important

Options:

a) Narcissist
b) Egoistic
c) Machiavellian
d) Pessimist

Correct Answer: Narcissist

Question 111. Four words are given, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.

Options:

a) Bourguoise
b) Bourgeois
c) Bourgioes
d) Bourgious

Correct Answer: Bourgeois

Question 112. In the following question, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out of which part of a sentence has an error and choose

corresponding to the appropriate option. If a sentence is free from error choose corresponding to 'No Error'.

I always had a fancy towards big luxurious cars.

Options:

a) had a
b) a fancy
c) towards big
d) No error

Correct Answer: had a

Question 113. Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

Congruent

Options:

a) Different
b) Identical
c) Parallel
d) Unfit

Correct Answer: Identical

Question 114. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

The study of election

Options:

a) Arachnology
b) Philately
c) Philanthropy
d) Psephology

Correct Answer: Psephology

Question 115. In the following question, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out of which part of a sentence has an error and choose corresponding to the appropriate option. If a sentence is free from error choose corresponding to 'No Error'.

Sheldon is an intelligent boy, he thinks quick.

Options:

a) thinks
b) quick
c) is
d) No error

Correct Answer: quick

Question 116. Sentences given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested. Choose the correct alternative out of the four.

You should have ________ with me before reaching my office.

Options:

a) anticipated
b) coordinated
c) reconciled
d) interacted

Correct Answer: coordinated

Question 117. In the following Five Questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase underlined. Choose the alternative which best expresses the meaning of Idiom/Phrase.

Whole nine yards

Options:

a) Long clothing
b) Till last minute
c) Counting length
d) Everything

Correct Answer: Everything

Question 118. In the following question, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is required, choose "No Improvement" option.

Even though she was disliked by her in­laws at the beginning of her marriage, she did manage to win their hearts.

Options:

a) win over their
b) Win over there
c) Win them over their
d) No improvement

Correct Answer: No improvement

Question 119. In the following Five Questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase underlined. Choose the alternative which best expresses the meaning of Idiom/Phrase.

To bite one's lips

Options:

a) To get angry
b) To shut up
c) To bleed
d) To feel shameful

Correct Answer: To get angry

Question 120. In the following question, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is required, choose "No Improvement" option.

This is her second marriage and if it does not work this time she will break completely.

Options:

a) will break out
b) will be broke
c) will brake
d) No improvement

Correct Answer: No improvement

Question 121. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

Something that can rot

Options:

a) Perishable
b) Imperishable
c) Enduring
d) Ingrained

Correct Answer: Perishable

Question 122. Choose the word opposite in meaning to the given word.

Levity

Options:

a) Gravity
b) Jocularity
c) Bounce
d) Frivolity

Correct Answer: Gravity