Exam Paper SSC CGL 2016 : Held on 01-09-2016 General Awareness (Evening Shift)

Staff Selection Commission

Exam Paper SSC CGL 2016 : Held on 01-09-2016


General Awareness (Evening Shift)


Question 26.Which is the heaviest metal among the following?
Options:

1) Gold
2) Silver
3) Iron
4) Copper
Correct Answer: Gold

Question 27.Which of the following uses the spawn mechanism to duplicate itself ?
Options:

1) Trojan horse
2) Worm
3) Keystroke logger
4) Logic bomb
Correct Answer:
 Worm

Question 28.Sun appears red in colour at sunrise and sunset due to
Options:

1) the fact that sun emits only red colour at that time
2) red light having longer wave length scatters away
3) that sun comes out of the mountains 
4) that all other colours scatter away except red
Correct Answer: that all other colours scatter away except red

Question 29.What is the main purpose of white blood corpuscles?
Options:
1) to carry nutrients
2) to combat infection
3) to carry oxygen
4) to give strength
Correct Answer:
 to combat infection

Question 30.The layer where the decrease in temperature with increasing altitude is totally absent is
Options:
1) Troposphere
2) Ionosphere
3) Stratosphere
4) Mesosphere
Correct Answer:
 Stratosphere

Question 31.At hill stations, the boiling point of water will be 
Options:
1) same as at sea level
2) less than that at sea level
3) more than that at sea level
4) equal to the melting point of ice
Correct Answer:
 less than that at sea level

Question 32.Gandhiji's 'Satyagraha' meant an attachment to the following two elements
Options:
1) Knowledge and religion
2) Truth and non-violence
3) Truth and chastity
4) Love of motherland and hate for colonial masters
Correct Answer: Truth and non-violence

Question 33.What do you mean by 'Density of Population'?
Options:

1) Ratio of people living below poverty line to total population
2) Number of persons live per square kilometre
3) Number of persons in a city
4) Number of persons living per kilometre
Correct Answer:
 Number of persons live per square kilometre

Question 34.Which of the following is not a feature of a capitalist economy?
Options:
1) Right to private property
2) Existence of competition
3) Service motive
4) Freedom of choice to consumers
Correct Answer:
 Service motive

Question 35.Sunita Williams is a 
Options:
1) Astronaut
2) Missile scientist
3) Nuclear scientist
4) Astro physicist
Correct Answer:
 Astronaut

Question 36.Who is the writer of the famous book 'Kabuliwala'?
Options:
1) Bankim Chandra Chatterjee
2) Ravindra Nath Tagore
3) Munshi Prem Chand
4) Khan Abdul Gaffar Khan
Correct Answer:
 Ravindra Nath Tagore

Question 37.The term 'bully' is connected with which sport ?
Options:
1) Cricket
2) Hockey
3) Badminton
4) Tennis
Correct Answer:
 Hockey

Question 38.Who amongst the following Wrestlers has been the recipient of the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award?
Options:
1) Vijender Singh
2) Sushil Kumar
3) Anand Kumar Singh
4) Zoravar Singh Faujdar
Correct Answer:
 Sushil Kumar

Question 39.Siderosis is a disease caused by the inhalation of 
Options:
1) silica dust
2) iron dust
3) zinc dust
4) coal dust
Correct Answer:
 iron dust

Question 40.The term "Doab" means
Options:
1) a land between two mountains 
2) a land between two lakes 
3) a land between two rivers
4) a land between two seas
Correct Answer:
 a land between two rivers

Question 41.Which of the following is used as anaesthetics?
Options:
1) N2
2) N2O
3) CH4
4) CO2
Correct Answer:
 N2O

Question 42.Clove is obtained from 
Options:
1) Root
2) Stem
3) Leaves
4) Flower buds
Correct Answer:
 Flower buds

Question 43.What is Dakshin Gangotri ?
Options:
1) River valley in Andhra Pradesh
2) Unmanned station located in Antarctica
3) Second source of River Ganga
4) Island in the Indian Ocean
Correct Answer:
 Unmanned station located in Antarctica

Question 44.Japan is called the 'Land of the rising sun' because
Options:
1) Sun rises there as soon as it sets
2) Sun always remains in the eastern part of the sky throughout the day in Japan
3) Japan being the Eastern most country in the world, it has the earliest sunrise
4) The rays of the sun get reflected from the waters of the sea and make the sunrise beautiful in Japan
Correct Answer:
 Japan being the Eastern most country in the world, it has the earliest sunrise

Question 45.Who was the first Englishman to appear in the Mughal Court during Jahangir's reign?
Options:
1) Paul Canning 
2) Captain William Hawkins
3) William Edward
4) Ralph Fitch
Correct Answer:
 Captain William Hawkins

Question 46.The' Narmada Water Dispute Tribunal' was constituted to resolve the water sharing between 
Options:
1) Gujarat and Rajasthan
2) Gujarat and Maharashtra
3) Gujarat, Maharashtra, Rajasthan and Madhya Pradesh
4) Gujarat and Daman and Diu
Correct Answer:
 Gujarat, Maharashtra, Rajasthan and Madhya Pradesh

Question 47.In which way the President can assign any of the functions of the Union Government to the State Government ?
Options:
1) In his discretion
2) In consultation with the Chief Justice of India
3) In consultation with the Government of the State
4) In consultation with the State Governor

Correct Answer: In consultation with the Government of the State

Question 48.Where is the Indian National Rail Museum situated?
Options:
1) Delhi
2) Uttar Pradesh
3) Punjab
4) Himachal Pradesh
Correct Answer:
 Delhi

Question 49.Which of the following is not true about Ajanta Caves?
Options:

1) They are in Maharashtra
2) They are decorated with Buddhist Art
3) They depict the techniques used in Ancient India
4) They do not contain paintings of flora and fauna
Correct Answer:
 They depict the techniques used in Ancient India

Question 50.Who was the founder of Arya Samaj?
Options:
1) Acharya Narendra Dev
2) Dayanand Saraswati
3) Raja Ram Mohan Roy
4) Acharya Vinoba Bhave
Correct Answer:
 Dayanand Saraswati