History Practice Quiz for CHSL and RRB NTPC Examination - 2018 (Test - 157)

Staff Selection Commission

Model Questions for CHSL and RRB NTPC Examination


1.Gandhiji Champaran Movement was for—
(a)The security of rights of Harijans
(b)Civil Disobedience Movement
(c)Maintaining the unity of Hindu Society
(d)Solving the problem of Indigo Workers
Ans.(d)

2.The goal of the Lahore Congress (1929) was—
(a)Self government for India
(b)Federal government for India
(c)Complete Independence for India
(d)Local Self-government for India
Ans.(c)

3.The Muslim League first gave the call for a separate state of Pakistan in—
(a) 1939
(b) 1940
(c) 1941
(d) 1942
Ans.(b)

4.Gandhiji took up Dandi March as a Civil Disobedience Movement on—
(a) 31st December, 1929
(b) 26th January, 1930
(c) 12th March, 1930
(d) 6th April, 1930
Ans.(c)

5.Who was the first person to observe Individual Satyagraha ?
(a) Vinoba Bhave
(b) Mahatma Gandhi
(c) Vallabh Bhai Patel
(d) Govind Ballabh Pant
Ans-(a)

6.Which of the following Acts was described by Jawahar Lal Nehru as ‘New Charter of Slavery’ ?
(a)Government of India Act, 1919
(b)Government of India Act, 1935
(c)Regulatting Act of 1773
(d)Pitt’s India Act of 1784
Ans.(b)

7.Who wrote ‘Unhappy India’ ?
(a) Bal Gangadhar Tilak
(b) Lala Lajpat Rai
(c) Surendranath Banerjee
(d) Dadabhai Naoroji
Ans-(b)

8.Give the correct chronological order of the following events—
1.formation of Muslim League
2.formation of All India Untouchability League
3.formation of All India Trade Union Congress
4.formation of Indian National Congress
(a) 2 – 4 – 1 – 3 (b) 3 – 4 – 1 – 2
(c) 4 – 3 – 1 – 2 (d) 4 – 1 – 3 – 2
Ans.(d)

9.The Indian National Congress observed ‘Independence Day’ for the first time on 26th January in—
(a) 1920
(b) 1925
(c) 1930
(d) 1947
Ans.(c)

10.When did Cabinet Mission arrive in India ?
(a) 1942
(b) 1945
(c) 1946
(d) 1947
Ans. (c)