History Practice Quiz for CHSL and RRB NTPC Examination - 2018 (Test - 158)

Staff Selection Commission

Model Questions for CHSL and RRB NTPC Examination


1.Who among the following was NOT a signatory to the historic Poona Pact of 1932 ?
(a)B. R. Ambedkar
(b)Madan Mohan Malviya
(c)C. Rajagopalachari
(d)M. K. Gandhi
Ans. (c)

2.Who was the first Governor General of Independent India ?
(a) C. Rajagopalachari
(b) Waren Hastings
(c) Lord Dalhousie
(d) Lord Mountbatten
Ans. (d)

3.When was the Non-Co-operation Movement suspended ?
(a) 1940
(b) 1932
(c) 1922
(d) 1920
Ans. (c)

4.Arrange the following events in Chronological order—
1.Dandi March
2.Shimla Pact
3.Death of Tilak
4.Champaran Satyagraha
Select the answer from following codes—
(a) 1 - 3 - 4 - 2
(b) 2 - 4 - 1- 3
(c) 3 - 4 - 2 - 1
(d) 4 - 3 - 1 - 2
Ans. (d)

5.The whole dispute between Subhash Chandra Bose and right wing, after the Tripuri Session of Congress centred round to the question of—
(a)formation of Congress Working Committee
(b)policy towards Princely States
(c)attitude towards Central Government
(d)Double membership of Congress Socialist Party members
Ans.(a)

6.Who was the first Indian to have entered the Indian Civil Service?
a)Satyendra Nath Tagore
b) CC Desai
c) Surendra Nath Banerjee
d) Subash Chandra Bose
Ans-A

7.Which one of the following observations is not true about the Quit India Movement of 1942?
(a) It was a non-violent movement
(b) It was led by Mahatma Gandhi
(c) It was a spontaneous movement
(d) It did not attract the labour class in general
Answer: (d)

8.The foundation of modern education system in India was laid by—
A.The Charter Act of 1813
B.Macaulay's Minutes of 1835
C.The Hunter Commission of 1882
D.Wood's Despatch of 1854
Ans : (B)

9.The Sarvodaya Movement was started by
(a) Mahatma Gandhi
(b) Jayprakash Narayan
(c) Vinoba Bhave
(d) Datta Dharmodhikari
Ans-(c)

10. With which one of the following movements is the slogan "Do or die" associated?
(a) Swadeshi Movement
(b) Non-Cooperation Movement
(c) Civil Disobedience Movement
(d) Quit India Movement
Ans-(d)

Poll

What is your score in SSC CGL Tier-I 2017?
Hindi Exam Papers
परीक्षा पेपर: एसएससी सीएचएसएल (टियर -1) परीक्षा 22 जनवरी 2017 सुबह की पाली (मात्रात्मक रूझान)
GK in Hindi: प्रतियोगी परीक्षाओं के लिये सामान्य ज्ञान प्रश्नोत्तरी
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (तर्क शक्ति परिक्षण)
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (परिमाणात्मक अभिरुचि)
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (सामान्य ज्ञान)

Pages