History Practice Quiz for CHSL and RRB NTPC Examination - 2018 (Test - 159)

Staff Selection Commission

Model Questions for CHSL and RRB NTPC Examination


1.Consider the following events during India’s freedom struggle :
1.Chauri - Chaura Outrage
2.Morley - Minto Reforms
3.Dandi March
4.Montagu -Chelmsford Reforms
Which one of the following is the correct chronological order of the events above
(a) 1 – 3 – 2 – 4
(b) 2 – 4 – 1 – 3
(c) 1 – 4 – 2 – 3
(d) 2 – 3 – 1 – 4
Ans.B

2.Who was known as the Frontier Gandhi (Simanta Gandhi)?
(a) Abdul Ghaffar Khan
(b) Mahatma Gandhi
(c)Shaukat Ali
(d) Mohammad Ali Jinnah
Ans-A

3.When was the Azad Hind Fauj formed ?
(a) 1st October, 1939
(b) 10th August, 1940
(c) 11th May, 1941
(d) 1st September, 1942
Ans-D

4.Who was called the ‘Iron Man of India’ ?
(a)Sardar Ballabhbhai Patel
(b)Surendranath Bannerjee
(c)Bipin Chandra Pal
(d)Lala Lajpat Rai
Ans-A

5.Which one of the following is NOT a feature of the Government of India Act of 1935 ?
(a)Diarchy at the centre
(b)Formation of indian council
(c)Provincial autonomy
(d)An All India Federation
Ans-B

6.The Indian National Army (INA) came into existence in 1943 in—
(a) Germany
(b) Burma
(c) Singapore
(d) Russia
Ans-C

7.After returning from South Africa Gandhiji launched his first successful Satyagraha in—
(a) Chauri-Chaura
(b) Dandi
(c) Champaran
(d) Bardoli
Ans-C

8.Who founded All India Harijan Sangh ?
(a) B. R. Ambedkar
(b) Mahatma Gandhi
(c) Jai Prakash Narayan
(d) Raj Narayan
Ans-B

9.Aim of the Swarajya Party was to—
(a)Agitate for total freedom
(b)Boycott the Congress moves
(c)Enter the legislature and wreck the Government from within
(d)Resort to extremism
Ans-C

10.Who gave the slogan ‘Jai Hind’ ?
(a) M. K. Gandhi
(b) J. L. Nehru
(c) S.C. Bose
(d) B.G. Tilak
Ans-C

Poll

What is your score in SSC CGL Tier-I 2017?
Hindi Exam Papers
परीक्षा पेपर: एसएससी सीएचएसएल (टियर -1) परीक्षा 22 जनवरी 2017 सुबह की पाली (मात्रात्मक रूझान)
GK in Hindi: प्रतियोगी परीक्षाओं के लिये सामान्य ज्ञान प्रश्नोत्तरी
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (तर्क शक्ति परिक्षण)
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (परिमाणात्मक अभिरुचि)
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (सामान्य ज्ञान)

Pages