History Practice Quiz for CHSL and RRB NTPC Examination - 2018 (Test - 33)

Staff Selection Commission

Model Questions for  CHSL and RRB NTPC Examination


1.The statue of Gomateshwara at Sravanabelagola was built by?
A) Chamundaraya
B) Pulkeshin-II
C) Samudragupta
D) Krishnadeva Raya
 
2.Which one of the following usages was a post-Vedic development?
A) Brahmacharya-Grihasthashrama-Vanaprastha-Sanyasa
B) Brahmana-Kshatriya-Vaishya-Shudra
C) Dharma-Artha-Kama-Moksha
D) Indra-Surya-Rudra-Marut
 
3.In Gandhara sculptures the preaching mudra associated with the Buddha's first sermon at Sarnath is?
A) Bhumisparsa
B) Dhyan
C) Abhaya
D) Dharmachakra
 
4.Who invented Zero?
A) An unknown Indian
B) Bhaskara I
C) Varahamihira
D) Aryabhatta

5.The first Indian ruler who joined the subsidiary Alliance was?
A) The Nawab of Oudh
B) The Nizam of Hyderabad
C) The Nizam of Bengal
D) Peshwa Baji Rao II
 
6.Toramana belonged to the ethnic horde of the?
A) Yue-chis
B) Scythians
C) Hunas
D) Cholas
 
7.Who was the first Indian ruler to organize Haj pilgrimage at the expense of the state?
A) Aurangzeb
B) Jahangir
C) Shahjahan
D) Akbar

8.Which country was first to start a joint stock company to trade with India?
A) Dutch
B) Portugese
C) Danish
D) French

9.The significance of the Bengal Regulation of 1793 lies in the fact that?
A) It provided for the appointment of the Indian Law Commission
B) It accommodated the personal laws of Hindu and Muslims
C) It provided for the establishment of the Supreme Court
D) It restricted the application of English law to English men only

10.Which one of the following monuments has a dome which is said to be one of the largest in the world?
A) Gol Gumbaz, Bijapur
B) Tomb of Sher Shah, Sasaram
C) Jama Masjid, Delhi
D) None of these

ANSWERS: 1 - (A) 2 - (A) 3 - (D) 4 - (D) 5 - (B) 6 - (C) 7 - (D) 8 - (A) 9 - (B) 10- (A)


Poll

What is your score in SSC CGL Tier-I 2017?