History Practice Quiz for CHSL and RRB NTPC Examination - 2018 (Test - 36)

Staff Selection Commission

Model Questions for  CHSL and RRB NTPC Examination


1. Consider the following statements:
1. Humayun regained his Delhi throne from Sher Shah in 1555.
2. Humayun defeated Hemu at the second battle of Panipat in 1556. 
Which of these statements is/are correct?
(a) Only 1 
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2 
(d) Neither 1 nor 2

2. Consider the following statements
The arrival of Babar into the Indian subcontinent led to the
1. Introduction of gunpowder in the subcontinent
2. Introduction of the arch and dome in the region's architecture
3. Establishment of a Timurid dynasty in the region. 
Which of these statements is/are correct?
(a) 1 only 
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3 
(d) 3 only
 
3. The first Mughal emperor to issue a firman in favour of the British to open a factory at Surat was
(a) Aurangzeb 
(b) Jehangir
(c) Shahjehan 
(d) Akbar
 
4. The Mughal ruler Bahadur Shah II was exiled by British and sent to
(a) Mandalay 
(b) Andaman & Nicobar
(c) Rangoon 
(d) Hyderabad
 
5. Din-i-Ilahi was accepted by
(a) Birbal 
(b) Tansen
(c) Raja Man Singh 
(d) Todarmal
 
6. Who was last-Mughal emperor to sit on the peacock throne?
(a) Bahadur Shah Zafar 
(b) Aurangzeb
(c) Muhammad Shah 
(d) Shah Alam II

7. Akbar's land revenue system was known as
(a) Bandobast system 
(b) Zabti system
(c) Todarmal's revenue system 
(d) All of these
 
8. Who among the following Mughal rulers was ignorant of the art of reading & writing?
(a) Babar 
(b) Humayun
(c) Akbar 
(d) Jehangir
 
9. Babar laid the foundation of Mughal empire in 1526 by defeating
(a) Daul^t Khan Lodi 
(b) Ibrahim Lodi
(c) Rana Sanga 
(d) Alauddin Khilji
 
10. Revenue system during Akbar's reign was in the hands of
(a) Bairam Khan 
(b) Man Singh
(c) Birbal 
(d) Todar Mai
 
11. Akbar assumed actual control over the administration of his empire in
(a) 1556 
(b) 1562
(c) 1558 
(d) 1560

12. The two great Mughal rulers who wrote their own memories are
(a) Babar and Humayun 
(b) Humayun and Akbar 
(c) Babar and Jehangir 
(d) Jehangir and Shahjehan
 
13. The court language of Mughals was
(a) Arabic 
(b) Hindi
(c) Persian 
(d) Urdu
 
14. When Akbar was young, his guardian was 
(a) Hemu 
(b) Faizi
(c) Abul Fazal 
(d) Bairam Khan
 
15. The Sikh Guru who killed by the orders of Aurangzeb was
(a) Guru Ram Das 
(b) Guru Arjun Dev
(c) Guru Teg Bahadur 
(d) Guru Gobind Singh

ANSWERS:  1. (a) 2. (a) 3. (b) 4. (c) 5. (a) 6. (c)  7. (b)  8. (c) 9. (b) 10.(d)  11.(a) 12.(c) 13.(c) 14.(d) 15.(c)


Poll

What is your score in SSC CGL Tier-I 2017?