History Practice Quiz for SSC CGL & CHSL Exams - 2018 (Test - 79)

Model Question for CGL and CHSL Exam Papers


Q1.Who founded the Satyagraha Ashram at Wardha?
(a)Gandhiji
(b)Jamanlal Bajaj
(c)Jawahar Lal Nehru
(d)JB Kripalani
Ans.(b)

Q2.Who was the founder of the National School at Lahore?
(a)Naoroji
(b)Madan Mohan Malavia
(c)Lala Lajpat Rai
(d)Annie Besant
Ans.(c)

Q3. Who among the following is known as ‘the liberator of the press’ ?
(a) William Jones
(b) Wellesley
(c) Sir Charles Metcalfe
(d) Lord Minto
Ans.(c)

Q4. Which one of the following books is the official History of Revolt of 1857?
(a) Theories of Indian Mutiny
(b) Eighteen Fifty Seven
(c) The Sepoy Muting and the Revolt of 1857
(d) None of these
Ans.(b)

Q5. Who said, “Like summer gale revolt of Meerut was unprecedented and short-lived”?
(a) S.N. Sen
(b) R.C. Majumdar
(c) S.B. Chaudhari
(d) V.D. Savarkar
Ans.(a)

Q6. Who among the following British persons admitted the Revolt of 1857 as a national revolt?
(a) Lord Dalhousie
(b) Lord Canning
(c) Lord Ellenborough
(d) Disraelli
Ans.(d)

Q7. Rabindra Nath Tagore renounced his knighthood for which reason.
(a) Jallianwalla Bagh Tragedy
(b) Cruel suppression of Civil Disobedience Movement
(c) Bhagat Singh was hanged
(d) Chauri-Chaura incident
Ans.(a)

Q8. The book entitled ‘Springing tiger’ is a biography of—
(a) Bhagat Singh
(b) Chandrashekhar Azad
(c) Subhas Chandra Bose
(d) Shyamji Krishna Verma
Ans.(c)

Q9. The venue of holding this Second Round Table Conference at London was—
(a) St. James Palace
(b) Kingsley Palace
(c) Buckingham Palace
(d) 10, Downing Street
Ans.(a)

Q10. With reference to the entry of European powers into India, which one of the following statements is not correct?
(a) The Portuguese captured Goa in 1499.
(b) The English opened their first factory in south India at Masulipatam.
(c) In eastern India, the English company opened its first factory in Odisha in 1633.
(d) Under the leadership of Dupleix, the French occupied Madras in 1746.
Ans.(a)

Poll

What is your score in SSC CGL Tier-I 2017?